Cuida la teva ment i cuidaràs el teu fetge

Segons l'antiga medicina xinesa, tots els òrgans tenen alguna emoció relacionada, la qual els afecta especialment. Això ens dóna pistes per descobrir quins poden ser els desencadentants emocionals de determinades malalties cròniques. Per exemple, el pulmó està relacionat amb la tristesa i el ronyó amb la por.

En el cas del fetge ens trobem amb la ira i la frustració, dues emocions que no haurien de ser reprimides i amagades, ja que d'aquesta manera afecten directament aquest òrgan, de la mateixa manera que si ens mengéssim un plat ple de greixos poc saludables. També és el responsable d'eliminar de la sang les substàncies que puguin resultar nocives per a l'organisme, convertint-les en innòcues.

Ens referim a la ira, però hem de contemplar també emocions properes com el rancor, l'amargor o l'empipament, totes elles igual de perjudicials.A més, un excés d'ira reprimida provoca un bloqueig del fetge, el qual ens genera més irritabilitat i moltes molèsties físiques (tensions musculars en coll i espatlles, mal de cap, problemes de visió, etc.). I d'aquesta manera tenim un cercle del que és difícil sortir. Llavors, ens trobem en una situació que si s'allarga en el temps pot acabar provocant una malaltia crònica. Una manca de l'energia Yin facilita que l'energia Yang del fetge comenci a cremar com un incendi descontrolat, provocant ira, ràbia i agressivitat. L'energia Yang ascendeix en petites descàrregues fins a arribar al cor, residència de l'esperit, produint migranyes, mal de cap, mareig i confusió mental. 

Darrera de l'empipament s'oculta una depressió associada a un dol no assumit (o no treballat): la mort d'un ser estimat pot produir tant dolor que no es vol acceptar quan succeeix. L'agressivitat és una "tapadora" per no enfrontar-s'hi; el cos i l'ànima ens dóna senyals que alguna cosa no va bé i que hem de plantar-li cara.
Altres vegades, la por o l'ansietat són clars impulsors de la nostra ira. El més important és fer-nos càrrec, responsabilitzar-nos de les nostres emocions, no viure d'esquena a elles com si anessin per alguna cosa aliena a nosaltres. Analitzar-les és un primer pas per començar a superar aquestes situacions.

Les Flors de Bach, juntament amb el nostre terapeuta floral ens ajudaran a restablir la capacitat de gestionar  aquestes emocions i prendre consciència de tot allò que sovint no volem veure en nostraltres mateixos. 

Mens sana in corpore sano...